Baillet Latour Museum

  • Musée Baillet Latour - Visite
  • Musée Baillet Latour - Scénographie
  • Musée Baillet Latour - Les 71 victimes civiles de Latour
Musée Baillet Latour - VisiteMusée Baillet Latour - ScénographieMusée Baillet Latour - Les 71 victimes civiles de Latour
Ontdek de geschiedenis van het dorp van zijn ontstaan tot de Franse Revolutie en de brand van het kasteel in 1974

Latour mag dan wel een rustig dorpje met uitzonderlijk erfgoed zijn in de Gaume, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog hebben er diepe wonden geslagen.De familie Baillet Latour is afkomstig van hier en de levendige culturele ruimte is de omweg waard. 3 goede redenen om dit gezellige Ardense dorpje te bezoeken.
 
Ontdek een doodgewoon Waals dorpje met een bijzondere geschiedenis op een paar kilometer van Virton.
 
Baillet-Latour Museum
In het museum kan je een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het dorpje Latour bijwonen. Het verhaal van het dorp begint bij de Romeinse overblijfselen en reikt tot de Franse Revolutie. 
 
De stamboom van de prestigieuze Baillet-Latour familie wordt eveneens belicht. Henri de Baillet-Latour, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité van 1925 tot 1942 en Alfred de Baillet-Latour, oprichter van het InBev-Baillet Latour Fonds in 1974, behoren tot die familie. 
 
Oorlogsmuseum in Gaume
In het museum wordt een beeld geschetst van de verschrikkelijke Slag der Grenzen waarbij tienduizenden Franse en Duitse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. 
Het museum beschikt over heel wat interessante documenten, zo krijgen de bezoekers de kans om getuigenissen te lezen, archieven in te kijken en een overzicht van de soldatenkerkhoven te bekijken. Verder worden er persoonlijke voorwerpen van soldaten en van de bevolking, en heel wat andere souvernirs tentoongesteld die ons aan die verschrikkelijke veldslag herinneren. 
 
Er wordt ook aandacht besteed aan getuigenissen en gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog: de Exodus van mei 1940, de Bezetting en de Deportaties, het Verzet en de Bevrijding. 
 
De kerk als multiculturele ruimte
De Sint-Martinuskerk werd gerenoveerd in 2017 en is nu een culturele ruimte. Er worden tentoonstellingen en conferenties georganiseerd. Ook de architectuur en het meubilair van de 16e-eeuwse kerk zijn de moeite waard.

Drie musea die je het buitengewone historische erfgoed van het dorpje Latour in de Gaume laten ontdekken.
SLUITEN
De verlichte velden zijn aangeduid met een sterretje*
Mijn Gegevens
Mijn aanvraag
Accommodatie
Bent u geïnteresseerd in volgende activiteiten?
:
Andere gewenste prestatie(s)
Je kunt zich ook aanmelden voor een van onze onderstaande extra diensten :
Bevestig je verzoek aub :
Volgens de Wet n° 78-17 van 06 januari 1978 van de Franse Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden (CNIL) over informatica, bestanden en vrijheden (artikel 36), kan de houder van het recht op kennisneming en waarvan informatie over hem incorrect, onvolledig, onduidelijk of gewijzigd is, of waarvan het gebruik, de communicatie of de bewaring verboden is, eisen dat deze informatie wordt gecorrigeerd, aangevuld, verduidelijkt, bijgewerkt of verwijderd. Gelieve dit in onderstaand formulier aan te geven indien u dit recht wil uitoefenen.
Personalia's
Rue Baillet Latour 24
6761
Latour

Kaart