Museum over de Slag om de Ardennen 1944-45
Het museum is voornamelijk gewijd aan de angstaanjagende periode van de Slag om de Ardennen van 16 december 1944 tot 21 januari 1945, de dag van de definitieve bevrijding van Wiltz.
Op de tentoongestelde foto's kunnen bezoekers de heroïsche houding visualiseren van alle betrokkenen, militairen en burgers, die hebben bijgedragen aan de bevrijding van Oesling en het Groothertogdom Luxemburg.
De eerste zorg van de promotors van het museum is het oproepen van de pijn en de ellende van de soldaten en de bewoners als gevolg van het verlies van mensenlevens en materiaal, onvermijdelijk bij de herovering van de vrijheid.
Veel foto's, documenten, schilderijen, uniformen en oorlogsmateriaal zijn van bijzonder belang voor de stad Wiltz en de regio.
De diorama's van het museum richten zich op scènes die betrekking hebben op de geschiedenis van Wiltz tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name tijdens het Von Rundtstett-offensief, maar ook de periode van 10 mei 1940 tot 31 augustus 1942, gekenmerkt door de staking en het martelaarschap van de 6 burgers van Wiltz; de bevrijding op 10 september 1944 en de ontmoeting van de GI's met de burgers van Wiltz, het Sinterklaasfeest georganiseerd door de Amerikaanse GI's; het begin van de Slag om de Ardennen - de 28e US Infantry Division bereidt zich voor op de strijd - de tegenstanders in gevecht bij Carrefour Schumann - de belofte van de priester-deken en burgers in de kelder van de pastorie op 13 januari 1945 - einde van de slag op 21 januari 1945.
Zo helpt een bezoek aan het museum te begrijpen waarom de stad Wiltz de titel "Cité Martyre" draagt.